Vad är mozzarella?

Vad är mozzarella?

Mozzarella är något som de allra flesta gillar, vare sig man ser sig själv som en ostälskare eller inte. Vem älskar inte en enkel pizza margherita med riktigt god mozzarella? Men hur kommer det sig att mozzarellan har så specifik smak och konsistens, i jämförelse med andra ostar? Vad är mozzarella egentligen?

Mozzarella är en traditionell italiensk ost. Dess särskilda textur och arom har den ostsorten att tacka för – det är nämligen en färskost, som görs på pastöriserad mjölk från antingen ko eller buffel. Men visst har man också hört ordet “buffelmozzarella” florera fritt? Vad är då buffelmozzarella? Jo, det är så osten kallas på svenska när den görs på opastöriserad mjölk – i italien heter den då “Mozzarella di latte di bufala”.

Visste du att vi på Cajsa’s älskar närodlat och ekologiskt lika mycket som vi älskar ost? Därför kan du avnjuta ost från Sju Gårdar och getost från Vallgarn – bland mycket annat. Därför kan du vara säker på att vi vet vad mozzarella är – och vet var vi kan hitta den bästa närproducerade sorten!